West-Hinder III

Lichtschip WEST-HINDER III

laatste nieuws

eind november 2020

Eind november zal je in CittA, het magazine van Gazet van Antwerpen lezen over de plannen van/met de West-Hinder III.

Hiernaast, de 'making of' met projectleiders Dirk Meulemeester en Patrick Van den Bulck, samen met voorzitter Luc Hofkens aan het woord.

foto's © Danny Deckers

oktober 2020

- - - Steun West-Hinder III - - -

Nog tot het eind van het jaar kan je voor een gift van €40 of meer bij Herita een fiscaal attest bekomen en 60% van je gift recupereren. Doe een gift op onze projectrekening bij Herita BE30 7440 8462 4611.

Later is je fiscaal voordeel 45%.

MPM Maritiem Patrimonium
Rekeningnummer  BE30 7440 8462 4611
met vermelding van 'gift West-Hinder III'

mei 2020

De schilderwerken aan de romp vorderen gestaag. Na de winterstop  waren de vrijwilligers net terug begonnen toen Covid-19 de werken weer stillegde. De planning is echter nog dezelfde: nog dit jaar gaat West-Hinder III opnieuw tewater en volgend jaar wordt het schip opengesteld voor publiek.

MPM is lid van Watererfgoed Vlaanderen. Hiernaast wordt MPM met West-Hinder III voorgesteld.

oktober 2019

Schilderwerken aan de romp in het droogdok naast Stormkop.

mei 2019

De ambitie is om West-Hinder III volledig in zijn oorspronkelijke staat te restaureren. Als lichtbaken in de Antwerpse stadshaven zal West-Hinder III bezoekers kunnen ontvangen.

1/ MPM wil de nodige certificaten verkrijgen om West-Hinder III weer vlottend in de Antwerpse stadshaven te positioneren en wil de nodige fondsen bij elkaar krijgen.

2/ de werkzaamheden, uitgevoerd in een sociaal tewerkstellingsprogramma, behelzen noodzakelijke las- en schilderwerken, een basis elektrische installatie en enkele cosmetische ingrepen zoals algemene reiniging en kleine herstellingen.

- budget nodig van €150.000

Momenteel kan West-Hinder III niet rekenen op steun van nationale of regionale overheid en wordt aangeklopt bij sponsors en donoren in de privé sector en het bedrijfsleven.

januari 2019

De vrijwilligers van West-Hinder III en MPM bundelen de krachten.

23 mei 2018

Oprichting van MPM.

Lichtschip
West-Hinder III

huidige ligplaats
Droogdokkensite
Antwerpen

lengte 42,48 m
breedte 7,94 m
diepgang 3,20 m

bouwwerf
Béliard-Crighton
Oostende

bouwjaar
1950

Het lichtschip West-Hinder III markeerde jarenlang de zuidwestelijke vaarroute voor de Noord-Europese zeehavens. De West-Hinder III lag stationair voor de kust aan de Westhinder bank.

Het schip werd gebouwd in 1950 op scheepswerf Béliard-Crighton. De negen bemanningsleden stonden in voor radiocommunicatie en voor hydrografische, meteorologisch en ecologische observatie.

West-Hinder III werd in 1994 uit dienst genomen en vervangen door goedkopere elektronische lichtplatformen; het was het laatst bemande lichtschip dat voor de Belgische kust dienst deed.

Het nog aanwezige materiaal aan boord en de goede staat van het interieur is uniek en biedt interessante leerstof voor degenen die een professionele carrière in de scheepvaart ambiëren.

Het schip werd tot eind 2018 in bruikleen gegeven aan de Stad Antwerpen.

West-Hinder III is opgenomen in de inventaris van varend erfgoed.

We wensen haar te behoeden voor de sloop of vertrek naar het buitenland en haar terug open te stellen voor het publiek.

Montage Antoon Luyten © VTM NIEUWS

Westhinder III
is het enige
originele en intakte
zeeschip dat in Antwerpen publiek
toegankelijk wordt.

Aarzel niet uw maritieme voetafdruk te plaatsen voor het behoud van dit waardevol varend erfgoed. Uw financiële bijdrage zal op verantwoorde en controleerbare wijze besteed worden.

Projectrekening bij MPM

MPM West-Hinder III
BE21 7340 4596 7703

Vermeld uw e-mail in de mededeling en u wordt regelmatig op de hoogte gehouden van het project West-Hinder III.

mail  secretariaat@mpmstichting.be

contactformulier

Projectleiding

Dirk Meulemeester - dm@mpmstichting.be

Patrick Van den Bulck - pvdb@mpmstichting.be

Projectrekening bij Herita

MPM Maritiem Patrimonium
BE30 7440 8462 4611
met vermelding van 'gift West-Hinder III'

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van Herita een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert. In 2020 recupereer je uitzonderlijk 60% van je gift.

Steun West-Hinder III

foto's © Els Van Hoof